Skalica opäť prehrala, Banská Bystrica vyhrala v Nitre

13.01.2012 Celý región

BRATISLAVA 13. januára (WEBNOVINY) - Výsledky 38. kola slovenskej najvyššej hokejovej súťaže, Tipsport extraligy.

HK AutoFinance Poprad - HK 36 Skalica 4:1 (1:1, 2:0, 1:0)


I. tretina

Popradčania udreli hneď v úvode. Škovira vystrelil, Takáč sa dobre zorientoval pred Lakosilom a otvoril skóre stretnutia.

V ďalších minútach dominovali hostia, ktorých tlak v 8. min nezužitkoval na vyrovnávajúci gól Pálffy.

Vzápätí Kuľha pripravil príležitosť Pentikäinenovi, Fín však trafil len spojnicu bránky. Na opačnej strane štyri minúty pred prvou prestávkou na popradského brankára nevyzrel Holovič a neskôr stroskotal znovu Pállfy. Skaličania sa však predsa dočkali zaslúženého vyrovnania. Klejnovu nahrávku popred Melicherčíka do bránky nechtiac umiestnil domáci Vaic - 1:1.

II. tretina

V 22. min nádejne v presilovke pálil Hruška, po ňom Šátek, ani jeden z nich však neuspel. Skaličania svojou šancou pohrdli a dokonca inkasovali. Vo vlastnom oslabení Koskinen odpálil puk o mantinel, našiel Kuľhu a ten bombou nedal Lakosilovi šancu - 2:1. V 27. min Kroták prenechal Takáčovi, ten efektne zapracoval s pukom, ale potom minul bránku. Príležitosť skórovať mal i Koskinen, Lakosil držal svojich nad vodou. Hostia si vytvárali šance najmä v presilovkách, Melicherčík sa musel mať na pozore. Kuľha sa presadil aj druhýkrát, 25 sekúnd pred druhou prestávkou nevedel, čo s pukom, tak ho bekhendom nahodil pred bránku a bol z toho tretí gól domácich.

III. tretina

Skalica sa snažila hrať útočnejšie, no pootvorené obranné dvierka využívali Popradčania. Pekné prihrávky Rapáča a Kuľhu adresáta nenašli a hostia boli stále v hre o body. V 51. min pálil Hruška, domáci gólman dokázal jeho ranu kryť. Skalica mohla streliť kontaktný gól vo viacerých presilovkách, recept na prekonanie domácej defenzívy nenašla a znovu inkasovala. V oslabení sa do nájazdu dostal Vaic a korunoval popradský výkon štvrtým gólom.

Hlasy:
Ladislav Svozil (tréner Popradu): "Na rozdiel od predošlých duelov so Skalicou sme nehrali až taký otvorený hokej. Urobili sme oveľa menej chýb, ako v predošlých zápasoch. Dnes sme premenili svoje šance, aj keď sme ich mali menej. Výsledok sme si potom zodpovednou hrou a najmä dobrou obranou ustrážili."

Peter Oremus (tréner Skalice): "Každý prehratý zápas nás samozrejme mrzí. Jeden gól je na naše mužstvo málo. Nemôžeme inkasovať také dva góly, ako sme inkasovali v druhej tretine. To rozhodlo."


HK AutoFinance Poprad - HK 36 Skalica 4:1 (1:1, 2:0, 1:0)
Góly: 3. S. Takáč (Škovira), 24. Kuľha (Koskinen), 40. Kuľha, 57. Vaic (Škovira) - 19. Klejna
Vylúčení: 5:3 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:2, rozhodovali: Goga - Kacej, Smrek, 2660 divákov

Zostavy:
Poprad: Melicherčík - Pentikäinen, R. Suchý, D. Brejčák, Kovačevič, Fabian, Jáchym, D. Kramár - R. Rapáč, Koskinen, Kuľha - P. Svitana, Balán, Vaic - Škovira, A. Kroták, S. Takáč - Miroslav Hlinka
Skalica: Lakosil - Vyrúbalík, Šmach, I. Jankovič, Kloz, T. Magušin, Jaborník, Gula - Pálffy, R. Školiak, J. Hruška - T. Višňovský, Lušňák, Obdržálek - M. Šátek, Holovič, Kutálek - J. Jurík, Klejna, R. Konečný

HK Nitra - HC'05 Banská Bystrica 1:3 (0:2, 1:1, 0:0)

I. tretina

Po opatrnom úvode zlepšil tempo hry gól hostí.

V 4. min brankár Nitry Fedor vyrazil Cebákovu strelu pred nekrytého Heizera, ktorý zblízka otvoril skóre. Vyrovnať mohol o dve minúty Fojtík, ktorý svoju peknú individuálnu akciu nedoviedol do gólového konca.

V 12. min najskôr hostia ustáli šancu Ďuráka, aby kontrovali v následnom protiútoku. Krížna prihrávka Jokilu našla nestráženého Hvilu, ktorý prekonal Fedora.

II. tretina

V 25. min zaujal pekným prienikom Fín Jokila, no tretí gól hostí nepridal. S chuťou hrajúca prvá formácia hostí si vypracovala sľubné príležitosti aj v 30. min, no za ich nevyužitie trestal domáci Mašlonka. Jeho tvrdú strelu z pravej strany našiel Chorošun až v bránke.

V 33. min však hostia rýchlo získali späť dvojgólový náskok. Jokila na modrej čiare šikovne počkal na vhodný moment k strele a urobil dobre. Po jeho pokuse bolo 1:3. Do konca druhej tretiny zaujali ešte šance Kropáča v 35. min a Cebáka v 39. min.

III. tretina

Po druhej prestávke v 42. min v nájazde dvoch proti jednému neuspel hosťujúci Grman, aby skóre v 49. min nezmenil ani v samostatnom úniku domáci Garip Saliji. V ďalšom priebehu sa zápas už len dohrával. Zaujímavých šancí bolo minimum a aj preto sa už skóre viac nemenilo.

Hlasy:
Karol Kolečáni (tréner Nitry): "Banská Bystrica má konsolidovaný káder a podala aj taký výkon. Ak chceme byť úspešní, každý náš hráč musí hrať na hranici svojich možností. Spravili sme dosť individuálnych chýb a už prvé dve z nich súper potrestal. Potom to už bolo z našej strany trápenie."

Milan Staš (tréner Banskej Bystrice): "Základ nášho víťazstva sme položili už v prvej tretine, keď sme dali dva góly. Odvtedy sme sa snažili kontrolovať vývoj, čo sa nám aj darilo. Na gól domácich sme rýchlo reagovali a v ďalšom priebehu sme umnou hrou kontrolovali hru a zápas napokon dotiahli do víťazného konca. V tretej časti sme nevyužili niekoľko šancí, čo sa nám mohlo vypomstiť."

HK Nitra - HC'05 Banská Bystrica 1:3 (0:2, 1:1, 0:0)

Góly: 31. Mašlonka (Hamrák, Gurčík) - 4. Heizer (Cebák, Hvila), 12. Hvila (Jokila, M. Grman), 33. Jokila (Hvila, M. Grman)
Vylúčení: 6:3 na 2min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Lokšík, Müllner - Výleta, P. Šefčík, 1723 divákov

Zostavy:
Nitra: I. Fedor - Rais, Ďurák, M. Bača, Gurčík, Ordzovenský, Kružík, K. Grman, Árvay - Kropáč, Hrnka, G. Saliji - Martin Segľa, Káčer, Fojtík - H. Ručkay, Hamrák, Mašlonka - Šumichrast, Bene, Piačka
Banská Bystrica: Chorošun - M. Grman, Kubka, Huba, Cebák, Bambúch, Cunik, Beňa, Brňák - T. Hričina, Jokila, Hvila - Kristoffersson, Heizer, Kútny - Marcinek, Češík, M. Kokavec - Matoušek, F. Nemček, Lamper

Dukla Trenčín - MHC Mountfield Martin 3:5 (1:0, 1:5, 1:0)

I. tretina

Ilustračné foto: SITA/Tomáš SomrDomáci boli od začiatku o niečo aktívnejší, ale opäť im chýbal väčší dôraz a umenie v zakončení, takže dali príležitosť vyniknúť súperovmu brankárovi Šimkovi.

Až v 13. min otvoril gólový účet domáci Filo, ktorý z uhla doklepol puk do odkrytej bránky.

V 20. min sa rozozvučali žŕdky na oboch stranách po strelách Važana, resp. Pardavého.

II. tretina

Snaživí hostia si trpezlivo počkali na svoju šancu a tá prišla v úvode druhej tretiny, keď v rozpätí necelých štyroch minút strelil Martin tri góly a otočil vývoj zápasu. V 25. min vyrovnal pred bránkou nestrážený Šišovský, onedlho skóroval pri signalizovanom vylúčení dorážkou Galamboš a v 29. min využil presilovku Šišovský, ktorý prešiel obranou ako nôž maslom a nekompromisne zavesil.

Hostia získali hernú istotu. Naopak, domáci len zvýrazňovali svoje nepresnosti. Krátko pred druhou sirénou Martin v rozpätí 28 sekúnd zužitkoval dve presilové hry, najskôr vsietil spomedzi kruhov Važan a o chvíľu Sobota zblízka korunoval vyšachovanie súperovej obrany. Ešte do prestávky skóre skorigoval domáci Mikula.

III. tretina

V ďalšom priebehu síce mali domáci prevahu, ale svoju koncovku nedokázali vylepšiť, hostia dobre a často aj so šťastím blokovali puky a strážili svoj výrazný náskok. Biroov gól strelou od modrej čiary pod hornú žŕdku v 57. min už prišiel pre Trenčín príliš neskoro a už len kozmeticky upravil výsledok zápasu.

Dukla Trenčín - MHC Mountfield Martin 3:5 (1:0, 1:5, 1:0)

Góly: 13. M. Filo (Biro, P. Kopecký), 39. O. Mikula (Sojčík, Gabriš), 57. Biro (M. Filo, R. Tvrdoň) - 25. Šišovský (Výborný, Sobota), 27. Galamboš (Macejka, Vartovník), 29. Šišovský (Brcko, Vartovník), 38. Michal Važan (Macejka, Galamboš), 39. Sobota (Zeliska, Vartovník)
Vylúčení: 4:6 na 2 min, navyše: O. Mikula (Trenčín) na 10 min za nešp. správanie, presilovky: 0:3, oslabenia: 0:0, rozhodovali: P. Grečko, J. Konc - Gavalier, Snášel, 1920 divákov

Zostavy:
Trenčín: Hiadlovský (od 29. V. Kováč) - Hlubuček, E. Bednár, M. Habšuda, Gabriš, Vizváry, Štindl, Biro, Nechala - Pardavý, P. Fabuš, A. Šťastný - O. Mikula, Sojčík, Lelkeš - Tybor, J. Gašparovič, R. Tvrdoň - Radulay, P. Kopecký, M. Filo
Martin: M. Šimko - Matejka, Drgoň, L. Kozák, M. Výborný, Vartovník, Brcko - Macejka, Galamboš, Michal Važan - V. Škoda, Kriška, Miroslav Ižvolt - Sobota, Zeliska, Šišovský - Themár, J. Cíger, Škumát
 
Slovan Bratislava - MsHK DOXXbet Žilina 7:0 (1:0, 3:0, 3:0)
Góly: 12. Bulík, 22. Hudáček, 23. Bakoš, 24. Hudáček, 46. Bartánus, 50. Ďatelinka, 54. Šatan. Rozhodovali: Gašparík, Stano - Valach, Špička, vylúčení: 5:3 na 2 min, navyše Stupka 5+DKZ za vrazenie na mantinel, Murín 10 min za nešportové správanie (obaja Žilina), presilovky: 4:0, oslabenia: 0:0, striedania: 24. Murín za Laca (Žilina), 5535 divákov.

HKM Zvolen - HC Košice 1:3 (1:1, 0:2, 0:0)
Góly: 11. Slovák - 15. Zálešák, 31. Dravecký, 38. Spilar. Rozhodcovia Jonák - Tvrdoň, Bundil, vylúčení 5:4, presilovky 0:1, v oslabení 1:0, 1989 divákov.
 
Domáci sa dostatočne poučili z predchádzajúceho vzájomného zápasu pod Pustým hradom, keď s majstrom utŕžili osemgólový debakel. Zaprial im aj vývin, od 5. min si zahrali štvorminútovú presilovku a aj keď si v nej veľa príležitostí nevypracovali a jedine Škvaridlo vyskúšal razantnejšie postreh Hyláka, dostali sa do správneho tempa. V 10. min ešte samostatný nájazd Sikela nepremenil, no v 11-tej vyrobil košický gólman v presilovke obrovskú chybu, puk pri zadnom mantinele ani na dva razy neodpálil do bezpečia, zobral mu ho Slovák a do prázdnej bránky otvoril skóre. Do šatní sa odchádzalo s vyrovnaným skóre, keď v 15. min sa zblízka presadil Zálešák, obrana Zvolena sa mohla od hanby začervenať, no nepoučila sa. V druhej tretine pridali Košičania dva góly, ktoré sa podobali ako vajce vajcu prvému, najskôr v 31. min Dravecký v presilovke spred bránky po Zálešákovej nahrávke a v 38. min taktiež z bezprostrednej blízkosti Spilar, keď sa už skončila košická presilovka, no Škvaridlo sa ešte plnohodnotne do hry nezapojil. Košičania sa mohli radovať aj po bombe Slimáka v 27. min do žŕdky, zápas mali po dvoch tretinách vo svojich rukách a veľkú možnosť zvýšiť počet víťazstiev v jednom rade na sedem. Na tretiu tretinu museli mužstvá čakať dlhšie, kým opravili časomer a diváci čakali márne aj na tlak domácich, ktorí sa zbytočne dvakrát oslabili. Hostia pozorne bránili, pokojne, až profesorsky útočili a ťažkú hlavu pri priaznivom skóre si nerobili ani s tým, či Sáblika prinútia k nejakému vážnejšiemu zákroku. Päť minút pred koncom si šiel na trestnú lavicu sadnúť Kolba, Zvolenčanom presilovka poslúžila na typický kolotoč, Otčenáš však v obrovskej šanci Hyláka neprekonal a spálil tak poslednú možnosť na kontkatný gól a zdramatizovanie záveru.
 

Vyberte región